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COMPENSATION: .
- Mileage Allowance for
County Board Members

Honorable Bruce W. Black
State's Attorney of Tazge
Courthouse
Pekin, Illinois 61554

Dear Mr. Black:

I have P ich you inquire whether exist-

paid to county bo members even though no expenses have been
incurred, the county board resolution and policy cited in your
letter authorize such allowances. For the reasons hereinafter

stated, it is my opinion that the mileage allowances in ques-

tion cannot be paid unless expenses are actually incurred.
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Because of my answer to your first question, it is not neces-
sary that I respond to your second question.

Compensation for official services rendered in behalf
of the State or any public corporation rests wholly upon

statutory provision or authority. (Sprinkle v. County of Cass

(1930), 340 111. 382, 383.) Section 25.02-2 of "AN ACT to
revise the law in relation to counties' (I1l. Rev. Stat. 1981,
ch. 34, par. 403-2), to which you refer, authorizes county
boards:
"To reimburse the chairman and other members
of the county board for travel and other expenses

necessarily incurred while in the conduct of the
business of the county.

* % % "
(Emphasis added.)

I agree with your conclusion that the words ''neces-
sarily incurred" modify both 'travel [expenses]' and "other
expenses'. Where several words are followed by a clause as
much applicable to the first and other words as to the last,

the clause should be read as applicable to all. (Porto Rico

Railway, Light & Power Company v. Mor (1920), 253 U.S. 345,

348, 64 L.Ed 944, 945-6, 40 S.Ct. 516, 518; Wholesale Tobacco

Dealers Bureau of Southern California, Inc. v. National Candy &

Tobacco Co. (S.Ct. Cal. 1938), 82 P.2d 3, 17.) The phrase

"necessarily incurred" is self-explanatory. Webster's Third

New International Dictionary 1146 (1981) defines 'incur' as
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'"become liable or subject to'. If county board members do not
actually "incur' or '"become liable' for mileage expenses, it is
clear that the statute does not authorize mileage allowances by
the plain language of section 25.02-2 of "AN ACT to revise the
law in relation to counties' (I1l. Rev. Stat. 1981, ch. 34,
par. 403-2). The plain meaning of the language used is always
the safest guide to follow in construing an Act. Hagen v. The
City of Rock Island (1960), 18 I1l. 2d 164, 179.

You refer to opinion No. F-1518, issued January 14,
1966 (1966 I1I11. Att'y Gen. Op. 35), in which Attorney General
Clark construed a previous statute to allow payment of a
mileage allowance without regard to the actual expense incur-
red. Section 39 of "AN ACT concerning fees and salaries,
* % %" (I11l. Rev. Stat. 1965, ch. 53, par. 58), the statute
construed in opinion No. F-1518, has since been repealed.
Consequently, it is my opinion that the advice given in that
opinion is no longer applicable.

In conclusion, I am of the opinion that county board
members should not be paid mileage allowances if they did not
actually incur such expenses.
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